ceainic, portelan pictat cu aur
1
Wagner arte frumoase si povesti

Ierburi si flori Transilvane - semnata Ștefan Câlția

Colectia reunește o sută cincizeci de piese din porțelan decorate cu grafica din seria de gravuri ”Flori pentru Rege” – un microunivers de motive vegetale minuțios și delicat conturate, inspirat de flora din Șona, satul copilăriei artistului, aflat în sudul Transilvaniei. Este vorba despre o serie limitată de obiecte din porțelan.

Ștefan Câlția a dat mână liberă atelierului Wagner Arte să-i recompună grafica, să-i pună desenele într-o altă configurație în funcție de particularitătile tridimensionale ale porțelanului. Simbolurile inconfundabile ale graficii lui Ștefan Câlția capătă astfel noi valențe iar lucrările celebrului artist devin mai accesibile marelui public.

Este o a doua întâlnire a maestrului Câlția cu acest material fragil, porțelanul. Prima s-a întâmplat în 2010, iar rezultatul ei a fost expoziția “Cești cu plante de pe deal” pusă la cale în parteneriat cu Wagner Arte. În anul 2013, Ștefan Câlția și Ana Wagner au lansat o colecție extraordinară de desene și porțelan pictat manual (”Grădina dintre ape”), colecție vernisată la atelierul Wagner Arte.

Nu este o obișnuință ca nume mari ale picturii românești să abordeze și alte teritorii decât cele tradiționale - să treacă la explorarea, milimetru cu milimetru, a porțelanului, în cazul nostru. Ștefan Câlția o face cu îndrăzneală înțeleaptă și multă deschidere către orizonturi noi. Demersul maestrului oferă noi perspective graficii sale consacrate, îmbogățește arta porțelanului din România și instituie o cutumă ce poate fi urmată și de alte nume mari.

Atelierul de creație Wagner și-a propus să invite artiști importanți pentru a realiza colecții de obiecte din porțelan pictat manual. Ideea s-a născut văzând cum procedează marile manufacturi de porțelan din Europa care invită periodic mari artiști pentru a crea colecții inedite. Artistul invitat explorează astfel teritorii noi pentru creația sa iar universul porțelanului se imbogățeste cu amprenta unui mare creator.